úterý 6. ledna 2015

Jak přeložíme wearables? Aneb bitva o naše zápěstí začíná

Je na čase začít hledat český výraz pro wearables, a rozhodně budeme hledat něco víc sexy než "nositelná elektronika," mají-li se stát součástí našeho života tak jako dnes chytré telefony. Ano, minimálně naše zápěstí si brzy přestane užívat vzácného období v historii, kdy mohlo být volné. Zatímco posledních pár let už nebylo potřeba nosit hodinky z jiných než estetických důvodů, chystá se teď na nás nová ofenzíva. O tom, že potřebujeme další kousek spotřební elektroniky, se nás už dnes snaží přesvědčit řada výrobců, a brzy jejich řady rozšíří největší manipulátor peněženek ze všech, kalifornský Apple.





Proti sobě tak na tomto trhu nastoupí staří známí soupeři ze světa smartphonů: Apple s Apple Watch vs. Google s Android Wear. Po hardwarové stránce bude souboj vyrovnaný. Obě strany si uvědomují, že hodinky nejsou jen další kus elektroniky, který nosíme po kapsách nebo v batohu. Hodinky totiž nosíme přímo na našem těle, čili stejně jako u našeho oblečení hraje velkou roli móda a vkus každého konkrétního člověka. Proto si dal Apple záležet, aby nebyly Watch jako Watch. Budete si moci vybrat z velkého množství řemínků, dvou velikostí displeje a tří typů materiálu. Za tým Android zase kope více výrobců, takže variabilita na trhu s Android Wear je již dnes velká, a to včetně tvaru displeje. Větší souboj se ale pravděpodobně bude dít na poli softwaru pro tyto zařízení. Apple a Google si totiž funkci hodinek zatím představují každý trochu po svém. Zatím co pánové z Googlu vidí hodinky jako zařízení s minimalistickou interakcí, tedy zařízení, které nám kromě času ukazuje notifikace z telefonu a pomocí Google Now se snaží uhodnout, jakou informaci bychom v danou chvíli na daném místě potřebovali, Apple si od hodinek zdá se slibuje malý iPhone na vašem zápěstí, se vším, co k tomu patří.



A protože bych nerad, aby mně (a v důsledku i studentům) ujížděl vlak v podobě nových technologií jako je tato, tak jsme si poslední hodinu hráli s aplikacemi právě pro Android Wear. Hodinky si zatím pouštíme na našich noteboocích v emulátoru, a zkoušíme první řádky kódu. Hned jak se nám podaří něco pěkného vytvořit, rádi se podělíme.

Žádné komentáře:

Okomentovat